Danebod Højskole som pædagogisk hot-spot 1978-1990
I artiklen går Kaj Smedemark, der var lærer på skolen, i dybden med udviklingen på Danebod Højskole. Artiklen er skrevet i januar-februar 2025, få uger før tidligere forstander Mogens Hemmingsens uventede død.
Kaj Smedemark beskriver forandringerne på skolen under Mogens Hemmingsens og Rita Haugaards ledelse og bringer mange af sine personlige overvejelser om højskolepædagogik og samfundsudfordringer. Der er særligt fokus på økologi og energi, der var centrale temaer i perioden.
1980’erne var præget af landbosamfundets gradvise opløsning, oliekrise, ungdomsledighed, oprustning, frygt for atomkrig og en stigende miljøbevidsthed. Samspillet mellem Danebod Højskole og det omgivende samfund blev centralt, både lokalt, nationalt og internationalt. Der var internationale elever på hvert hold.
Som mange andre højskoler var Danebod Højskole i en overgangsfase fra en traditionel bondehøjskole til en mere moderne højskole for unge fra andre erhverv og for unge, der kom direkte fra gymnasiet. Der blev udviklet nye pædagogiske tilgange og nye samværsformer. At opmuntre og skabe livsmod var centralt, og der blev skabt nye stimulerende rammer for en ligeværdig og levende vekselvirkning mellem elever og ansatte om værdier og ”det fælles tredje”. Højskolerne står også i dag overfor centrale samfundsudfordringer som f.eks. unges trivsel, grøn omstilling og stigende internationale spændinger og opbrud.