Sofia Hagman (1842-1900)

Folkehøjskolen i Finland

På Askov Højskole diskuterede man i vinteren 1887-88 kvinders emancipation. Den elev, der førte ordet stærkest, var den 42-årige Sofia Hagman fra Osterbotten i Finland. Selv om hun vakte nogen uro blandt de mandlige elever og hos forstander Ludvig Schrøder med sine indlæg, fandt hun på Askov et fælleskab for åben debat.

Hun var født af finlandssvenske forældre i Gamla Karleby og var uddannet lærer fra seminariet i Jyväskyla. Hun havde hørt om folkehøjskolen og var i 1885 deltager på det nordiske højskolemøde på Sagatun i Norge.

Efter opholdet i Danmark rejste hun hjem og åbnede den 16. januar 1889 den første folkehøjskole i Finland. En finsksproget pigeskole på Hatjulas Ås i Kangasala. Skolen blev en stor succes. Allerede inden dens åbning blev offentliggjort, havde den flere elever, end den kunne modtage.

Efter 10 års banebrydende arbejde døde Sofia Hagman. Hun havde nok håbet at lillesøsteren Lucina ville overtage skolen, men hun var allerede dybt engageret i kvindepolitik og blev den første kvinde i Norden, som blev valgt til sit lands lovgivende forsamling i 1907. Den første finlandssvenske folkehøjskole åbnedes i Borgå i november 1889.

Lars Thorkild Bjørn / Højskolehistorisk Forening

Højskolebladet nr. 8, 2016