Peder Sandbæk (1868-1940)

Jydens stejlhed

Indre Mission etablerede i slutningen af 1800-tallet højskoler i Jylland og på Sjælland. I 1906 oprettede fynske missionsfolk en højskole i Tommerup og ansatte landbrugskandidat Peder Sandbæk fra Bøvling som forstander.

Han havde været elev på Nørre Nissum Højskoles andet karlehold i 1888 og var efter læreruddannelse fra Ranum Seminarium straks ansat som lærer på den nyoprettede Haslev Højskole. Her blev han i 8 år, kun afbrudt af soldatertjeneste og et studium ved Landbohøjskolen. Som landbrugskandidat blev han lærer i Dalum og siden ved Lyngby Landboskole. Sandbæks mangeårige erfaring som lærer ved forskellige høj- og landbrugsskoler gjorde ham til en af Indre Missions betydelige højskolemænd i første halvdel af 1900-tallet.

Som politisk engageret højskoleforstander deltog han aktivt i stiftelsen af partiet Dansk Samling, som fandt sted på hans skole i oktober 1936. De første 15 år i Tommerup var præget af skolens store gæld, der blev afviklet ved venners hjælp og dygtigt forstanderskab. De sidste 20 år af hans forstandertid havde skolen stor succes. I denne periode og frem til Sandbæks død i 1940 havde skolen intet elevhold under 120 elever - hverken på sommer- eller vinterskolen.

Peter Sandbæk havde jydens stejlhed og sine meningers mod. Noget af dette arvede hans søn præsten og modstandsmanden Harald Sandbæk og barnebarnet, folketingsmedlem og tidligere EU-parlamentariker Ulla Sandbæk. Siden 1976 har Tommerup Højskole været efterskole.

Lars Thorkild Bjørn / Højskolehistorisk Forening

Højskolebladet nr. 6, 2018