Den rejsende gymnast
Længe før man talte om "globalisering", var Niels Bukh nok en af de mest "rejsende" højskolefolk. I 1912 blev Bukh udtaget til at lede de danske gymnaster ved Olympiaden i Stockholm, og året efter viste han dansk gymnastik i Paris og Brüssel.
1914 oprettede han sin egen delingsførerafdeling ved svogerens Ollerup Folkehøjskole. Og i 1920 byggede han sin egen gymnastikhøjskole og viste ved Olympiaden i Belgien sin primitive gymnastik. Fra 1920-40 gik hans opvisningsrejser til Tyskland, Østrig, Ungarn, Tjekkoslovakiet, Storbritannien, Polen, Portugal og Italien. Men også i USA, Canada, Argentina, Brasilien og Sydafrika viste han dansk gymnastik. Ollerupgymnastikken var blevet en eksportvare.
Med hjælp fra Udenrigstjenesten arrangerede han i 1931 en fem måneders rejse jorden rundt. Turen gik til Leningrad og Moskva. Togrejsen gennem Sibirien beskrives af gymnasterne som et tragisk møde med Stalins fordrevne kulakker. Opvisninger i Manchuriet, Korea og Japan inden 10 dages sejltur over Stillehavet til USA og Canada og siden sejladsen hjem via England. Turen sluttede med en opvisning for regeringen på Christiansborg.
Besættelsen hindrede udenlandsrejser, og Bukhs stærke nazi-sympatier medførte, at han efter genrejsningen af gymnastikhøjskolen i 1947 kun arrangerede to udenlandsrejser.
Niels Bukh fik status af højskolens enfant terrible, men som sådan trods alt en ægtefødt søn. Bukhs utallige opvisningsrejser var dannelsesrejser - og mangen Ollerupgymnast har drømt om at komme med.
Lars Thorkild Bjørn / Højskolehistorisk Forening
Højskolebladet nr. 7, 2014