Lars Bækhøj – Foreningsformand gennem 14 år
Foreningen for Høj- og Landbrugsskoler (i dag FFD) stod i slutningen af 1920'erne i et vadested. Højskoleverdenen var ved at ændre sig. En del grundtvigske højskoler var blevet mere udadvendte og socialt forstående end før Verdenskrigen. Samtidig var helt nye og ikke grundtvigske højskoler kommet til: Ni indremissionske, to arbejderhøjskoler, en international og to fagskoler i form af gymnastikhøjskoler. Nogle forudså en spaltning af foreningen.
Ved formandsvalget i 1929 samledes man om den midtsøgende forstander på Ollerup Folkehøjskole, Lars Bækhøj (1876-1957). Han var født på Mors, men havde haft sin barndom og ungdom i Argentina.
Som 21-årig kom han på højskole i Vallekilde og Askov og blev lærer på Ollerup Folkehøjskole. Han giftede sig med Kirstine Bukh og drog i 1906 tilbage til Argentina for at oprette en dansk højskole. Planen måtte opgives, og han blev igen lærer i Ollerup. I 1914 købte han sammen med svogeren Niels Bukh Ollerup Folkehøjskole. Lars Bækhøj blev eneforstander, da Bukh i 1920 oprettede sin gymnastikhøjskole. Bækhøj havde ved et højskolemøde i 1927 hævdet, at højskolerne måtte være vågne over for nye metoder i retning af brug af bøger, samtale og arbejde for international forståelse. Den skarpeste kritik af den "moderne" højskole kom fra Aage Møller, daværende forstander på Rønshoved Højskole. Trods genforeningen i 1920 havde højskolerne ikke vist sig som den stærke samlende kraft i folkelivet.
Med de nye udfordringer i højskoleverdenen blev Lars Bækhøj valgt som højskoleforeningens formand. Tiden var præget af økonomisk krise og forholdet til Hitlers nye Tyskland. Modsat Niels Bukhs beundring for Tyskland var Bækhøjs forhold til besættelsesmagten klar: Han brød sig ikke om svogerens nazistiske kontakter.
I 1937 overlod Lars Bækhøj Ollerup Folkehøjskole til sin svigersøn Tage Haastrup Petersen.
Lars Bækhøj udførte et stort og ulønnet arbejde som foreningsformand og bad bestyrelsen om sekretærhjælp, hvilket blev afslået.
Han vil blive husket for sit samarbejde med datidens undervisningsminister Jørgen Jørgensen om den første højskolelov (1942) og de skærpede forhold til værnemagten. Han afløstes i 1943 som formand for Foreningen for Høj- og Landbrugsskoler af J. Th. Arnfred fra Askov Højskole.
Lars Thorkild Bjørn / Højskolehistorisk Forening
Højskolebladet nr. 6, 2021