Glæde, lys og politik over Vrå Højskole
Hvert år i august holdt Christen Kold efteruddannelseskursus for lærere fra de frie skoler. Det var dengang virkelig mændenes verden, men i deltagerlisten fra 1869 står også: 2 piger fra Grundtvigs Højskole.
Den ene var Kristine Albertsen (1845-1913) fra Vendsyssel. Under kurset blev en ung friskolelærer Jørgen Terkelsen (1844-1931) betaget af Kristine. Han skulle begynde som lærer på Hvejsel Højskole. Året efter blev de gift.
På dette tidspunkt var der to bjørnbakske højskoler i Vendsyssel, men de unge ville oprette en grundtvig-koldsk højskole. Kristine fik udstykket en grund fra hendes fødegård i Stenum, hvor deres højskole åbnede i 1872. Ægteparrets målbevidste samarbejde trak mange elever til skolen og de store efterårsmøder. Her talte gennem mange år forfatteren Jakob Knudsen og den norske højskolemand Viggo Ullmann.
Med ordene "Lys over land" sluttede Jørgen Terkelsen sig helhjertet til Venstres sag imod Estrups regering, der mente, at Terkelsen var en farlig mand. Skolen mistede statsstøtten, og Terkelsen blev skattenægter og rejste rundt og agiterede for skytteforeninger i Vendsyssel. Han afslog at lade sig opstille til Folketinget, men på markedet i Brønderslev blev han arresteret.
Med tilskud fra Venstres demokratiske Fond kunne ægteparret i 1890 flytte skolen til stationsbyen Vrå, hvor de opførte en firelænget højskolebygning med Vendsyssels største mødesal.
Her modtog Kristine Terkelsen altid skolens gæster med ordene: "Glad må man være!"
Lars Thorkild Bjørn / Højskolehistorisk Forening
Højskolebladet nr. 3, 2019