Jens Rosenkjær (1883-1976)

Foredragets mester

Har man oplevet magister Rosenkjær som den levende, veltalende og inspirerende foredragsholder, glemmer man det aldrig. Som dreng flyttede han fra Vestfyn til København. Her mødte han den fattige arbejderbefolkning, der manglede ordentlig skolegang. Dette var formentlig inspirationen til, at han som færdiguddannet fysiker valgte folkeoplysningen som virkefelt. I sine 27 år som lærer på Askov og forstander på henholdsvis Roskilde og Borups Højskole havde naturvidenskabsmanden Rosenkjær lært at mestre det levende ord.

I 1937 blev han chef for Statsradiofoniens foredragsafdeling. Hermed blev folkehøjskolens adelsmærke, det folkelige foredrag, statsanerkendt. Under besættelsen kæmpede Rosenkjær for at holde nazipropagandaen ude af radioen. I dag er foredragsdisciplinen ikke værdsat på samme måde, og radiomediet forfalder ofte til snak!

Heldigvis uddeler Danmarks Radio hvert år på Rosenkjærs fødselsdag den pris, der bærer hans navn og som gives til en fremtrædende kultur- eller videnskabsperson, der evner at gøre vanskelige emner tilgængelige for publikum. Med prisen følger 50.000 kr. og en forpligtelse til at holde 6 radioforedrag.

Lars Thorkild Bjørn / Højskolehistorisk Forening

Højskolebladet nr. 3, 2016