Foregangsmanden på Testrup Højskole
Teologen Jens Nørregaard (1838-1913) grundlagde for egne midler Testrup Højskole i 1866. I studietiden deltog han i øvrigt i den selskabelige studenterkreds Lille Theologicum. Her kom også de senere kendte højskolefolk Ludvig Schrøder og Ernst Trier, grundlæggere af henholdsvis Askov og Vallekilde højskoler.
De tre studenterkammerater blev spredt rundt om i landet, men vedblev at diskutere højskoleindretning. Med tiden udviklede de hver især det 19. århundredes mest dominerende højskoleform, som hvilede på den eksamensfrie undervisning, der blev båret af den levende mundtlige fortælling.
To år efter at Nørregaard kom hjem fra nederlaget ved Dybbøl skanser, slog han sig ned på Aarhusegnen for at virke som modvægt til Lars Bjørnbaks højskole i Viby. Bjørnbak var tilhænger af en kundskabsorienteret højskole med eksamen. Han havde ikke meget til overs for den vækkelse af ånden og dyrkelse af Norden og dens historie, som Nørregaard og hans medlærer Bågø stod for. Mellem Viby og Testrup højskoler blev striden mellem det bjørnbakske og det grundtvigske højskolesyn udkæmpet, ofte omtalt som kampen mellem aser og jætter.
Med Bjørnbaks død i 1878 forsvandt kundskabsskolens varmeste fortaler. Nørregaard havde stået distancen og havde insisteret på, at den åndelige dannelse havde sin berettigelse på højskolen. Sammen med Askov og Vallekilde kom Testrup højskole under Jens Nørregaards 42 år som forstander til at spille en ledende rolle i udformningen af det 19. århundredes dominerende højskoleform, der med sin frie undervisning og dannelsesdimension til stadighed vinder genklang i det nutidige højskolelandskab.
Mikkel Skovgaard / Højskolehistorisk Forening
Højskolebladet nr. 2-3, 2020