Jens Lassen Knudsen (1819-1886)

Teologen der ville samle højskolerne

I 1859 tog højskolelærer Jens Lassen Knudsen fra Rødding sammen med N. J.Jensen fra Hindholm Højskole initiativ til at samle ansatte fra de nyoprettede frie skoler til et fællesmøde. Mødet blev afholdt på Kolds Højskole og samlede ca. 40 skolefolk til drøftelse af friskolers og højskolers forhold.

Det store spørgsmål var, at regeringen forlangte, at provsterne skulle føre tilsyn med bondehøjskolerne, for at disse kunne få støtte. Var en provst uvillig stemt mod en højskole, blev til­skuddet ofte skåret ned. Forstander Høgsbro fra Rødding foreslog, at skolerne selv skulle vælge en tilsynsførende, men det skabte uenighed. Drøftelsen fortsattes hos forstander Jeppe Tang på Blaagaards Seminarium i 1860. Her mødte Grundtvig pludselig op og tog del i forhandlingen sammen med Kold.

I 1862 forlod Lassen Knudsen Rødding højskole og blev lærer hos Kold i Dalum, men et anspændt forhold mellem Kold og Knudsen medførte, at han i 1865 søgte præsteembede.

Sønnen Jakob Knudsen har beskrevet højskolelivet i romanen "To Slægter". 30 år senere i 1891 fandt højskolefolket sammen i Dalum og stiftede Foreningen for Høj- og Landbrugsskoler.

Lars Thorkild Bjørn / Højskolehistorisk Forening

Højskolebladet nr. 4, 2016