Historie ind i højskolesangbogen
Heinrich Nutzhorn (1833 -1925) kom med Ludvig Schrøder til Rødding højskole i 1862. De to teologer kendte hinanden fra studietiden. Schrøder blev forstander, og Nutzhorn underviste i historie. Ved tabet af Sønderjylland måtte de i 1865 forlade Rødding og grundlagde derefter Askov Højskole. Nutzhorn blev kendt som den store historiefortæller, der som højskolelærer oplevede både nederlaget i 1864 og Genforeningen i 1920. På Askov blev han også sanglærer.
I dag huskes Nutzhorn som tonesætter og som den, der fik organiseret den folkelige sang gennem udgivelse af flere sang- og nodebøger samt oprettelsen af organisationen Danske Folkekor. Han var en af hovedkræfterne, da Foreningen for Højskoler og Landbrugsskoler i 1894 besluttede at lave en højskolesangbog. Som historielærer ville Nutzhorn gerne, at kollegerne kunne fortælle eleverne om sangene. Derfor begyndte han i 1906 at forsyne sangbogen med små noter.
Han var en munter lærer, og det faldt ham let at snakke med alle elever. Christen Kolds datter Marie var Askovlærling i 1886, og hun skrev til sin mor: ”Jeg er mildest talt forelsket i Nutzhorn”.
Lars Thorkild Bjørn / Højskolehistorisk Forening
Højskolebladet nr. 1, 2016