Højskoleforstander i 52 år
"De vil næppe finde nogen, der i hans alder har nået en udvikling som han, - nogen, som både fra hjertets og kundskabernes side er bedre skikket til en højskolegerning." Det var seminarieforstander Svendsens ord til højskoleforstander Grove på Marielyst om den 19-årige Hans Rosendal.
I første omgang blev det kun til en enkelt vinter som højskolelærer. Men efter syv år ved Vejle Borgerskole lykkedes det ham at rejse penge nok til at bygge den højskolebygning i Vinding, som stadig ligger der, og som han åbnede 4. nov. 1867 med 37 elever.
Efter 25 års forstandererfaring overtog han Grundtvigs Højskole i Lyngby. Begge steder lykkedes hans virke, bl.a. ved egne foredrag og ved at få nogle af samtidens kulturpersonligheder til at gæste højskolen.
Det var Hans Rosendal, der byggede bro mellem højskolen og universitetet, da han i 1870erne fik filosofiprofessor Rasmus Nielsen til at holde folkelige foredrag i Vinding. Det var starten på de universitetskurser for højskolelærere, som FFD afholdt helt frem til 1960erne. I Lyngbytiden holdt han ligeledes livlig forbindelse med svenske højskoler og fik tilnavnet "færgemanden ved Øresund".
Gennem sine foredrag, bøger og talrige artikler blev han en af højskolens ypperste historiefortællere. I 1919 overlod han ledelsen til sin søn Hans A. Rosendal, men fortsatte som lærer til sin død i 1921.
Lars Thorkild Bjørn / Højskolehistorisk Forening
Højskolebladet nr. 5, 2014