Hans Lund (1890-1969)

Bondegerning og bondesind

Hans Lund var forstander på Rødding Højskole 1926-1952 i en tid, hvor over 90 % af eleverne blev rekrutteret fra landbosamfundet. Han var cand.mag. i historie, underviste i samfundsfag og var kendt for sine samtaletimer ud fra Statistisk Årbog. I øvrigt virkede han for den sønderjyske sag med mange bestyrelsesposter og advarede imod tidens antiparlamentariske bevægelser i foredrag på højskolen og på elevmøder, konemøder, månedsmøder og på utallige foredragsrejser.

Hans Lund havde Rødding højskole med tilhørende landbrug i forpagtning og boede naturligvis med familien, elever, lærere og folkehold på stedet. Højskolehusholdets dags- og årsrytme afspejlede klart det omgivende landbosamfund. Bondegerning og bondesind repræsenterede for Lund ikke blot et erhverv, men en ideel helhedspræget livsform, hvilket han understregede i sine dansktimer, i landbrugsfag og på ture med eleverne til egnens forsamlingshuse og ligesindede skoler og gårde.

Højskoleopholdet skulle både give eleverne praktisk erfaring og oplevelse af nødvendigheden af historisk sans og demokratisk samfundssind, så de fremover kunne være i stand til at sørge for sin gård, sit mejeri og sit forsamlingshus!

Da Lund anede afvandringen fra landbosamfundet i 1900-tallets midte med ændringer af elevgrundlaget, fortsatte han selv "det gode liv" og sin historikergerning (Askov Højskoles Historie) på Tanderupgård i det vestjyske, hvor han havde slægtsrødder.

Mette Havsteen-Mikkelsen / hojskolehistorie.dk

Højskolebladet nr. 5, 2019