Ejner Plockross (1872-)

Den danske folkehøjskole – en bog til fangelejrene

Det er berettiget at kalde den unge jurist Ejner Plockross for navnkundig. I 1916 boede han i Berlin og fik bestyrelsen i Foreningen for Højskoler og Landbrugsskoler til at bruge knap 40 % af foreningens budget til et "fælleskatalog".

Højskolerne var nemlig i krise under første verdenskrig. Mange unge mænd var indkaldt til sikringsstyrkerne, og rekrutteringen til højskolerne blandt unge danske mænd fra Sønderjylland var gået i stå. De var soldater i den prøjsiske hær og var ude på de europæiske slagmarker eller sad i de allieredes fangelejre.

Plockross fik ideen til at sende en opmuntring om danske højskoler ud til krigsfangerne. Resultatet blev foreningens dyreste satsning det år: En illustreret bog omfattende 24 kapitler om højskolernes historie, en beskrivelse af fagtilbuddene og skolernes engagement i samfundsforhold samt en fortegnelse over 70 højskoler og 20 landbrugsskoler. Kapitlerne var skrevet af 18 af datidens kendteste højskolefolk.

Bogen blev oversat til tysk, engelsk, fransk og russisk og blev udsendt til fangelejrene. Vi ved dog intet om, hvorvidt dette første fælleskatalog gav flere elever på højskolerne.

Men under en foredragsturne til polske højskoler i 1981 så jeg bogen første gang. Forstander Jan Szmidt i Wiekszyce viste stolt den tyske udgave af "fangebogen" frem. Det var hans baggrund for at holde højskole i det socialistiske Polen.

Lars Thorkild Bjørn / Højskolehistorisk Forening

Højskolebladet nr. 2, 2018