Daniel Hendrichsen Hering (1819-1891)

Tjenerskabet på Rødding Højskole

Efter Grundtvigs besøg i England udviklede han sine højskoletanker. Det engelske kollegieliv med "fellows" og "servants" havde gjort stort indtryk på ham. Noget skrev han ned - andet fortalte han til venner. Da Rødding Højskole blev etableret, betød Grundtvigs beretninger meget, hvilket fremgår af forstander Høgsbros beretning fra 1853, hvor der bl.a. nævnes både en inspektør og en tjener. På højskoleeleven A. Schmidts tegning og opmåling af bygningerne i Rødding er angivet, at værelset lige inden for hovedindgangen til elevbygningen (i dag hovedbygningen) var tjenerens. På den anden side af indgangen havde "inspector" hele to værelser. Denne stilling var i perioden 1846-56 overladt til den intrigante landbrugslærer Edvard Thomsen, som eleverne elskede.

Undervisningen og den samlede økonomi var forstanderens ansvar. Gårdens drift og elevernes kostforplejning var forpagtet ud til en "spisevært". I en annonce fra 1854 læser man, at "værten" skulle have "forudbetalt 40 rigsdaler halvårligt for kost, varme og sengested."

Højskoleelev Jørgen N.H. Skrumsager skriver i november 1859, at han hos højskolens tjener Daniel havde lejet et bord og en lampe og købt en stol således, at hans del af værelset kunne blive møbleret. Det var tjenerens opgave hver aften kl. 19.45, kl. 21 og kl. 22 at udlevere gløder til at optænde kakkelovnene på værelserne. Tændte eleverne op for tidligt, brugte man for meget brændsel, og der vankede bøder.

Da forstander Ludvig Schrøder i 1865 flyttede skolen fra Rødding til Askov, var det slut med tjenere på højskolen. Schrøder havde hos Christen Kold set, hvordan eleverne deltog i det praktiske arbejde.

Lars Thorkild Bjørn / Højskolehistorisk Forening

Højskolebladet nr. 7, 2019