Charlotte Schrøder (1842-1904)

Hjemlighedens forkæmper

Ikke alene blev hun forbillede for mange kvindelige elever, men først og fremmest blev hun i generationer højskolemoderens rollemodel. Charlotte Wagner, gift med Ludvig Schrøder, blev som 20-årig forstanderkone på Rødding i 1862. Det var dog først fra 1865, at hun på Askov Højskole skabte Kolds skoleideal, den hjemlige atmosfære med højskolemoderen: Forstanderens kone som sin mands nærmeste medarbejder, som sine egne børns mor (hun fik 12), men også som mor for skolens elever, køkkenleder, lærerinde i kvindefag og skolens værtinde.

Min egen farmor, der var på Askov 1892-1894, gav Charlotte Schrøder følgende skudsmål: Slagfærdig, klog, ungdommelig stridslysten og så kunne disputere med de unge lærere. Hun hjalp til at frigøre elever, gav dem mod til at bruge deres evner.

Når Schrøder havde svært ved at lade et venligt ord falde i forbifarten eller ved at samtale om dagligdags ting, så kunne hun tale venligt og åbenhjertigt med alle. Gennem 39 år levede hun et skoleliv i hjemlighedens ånd med stor gæstfrihed - også ved at private familiefester som barnedåb og bryllup blev en del af skolelivet med medarbejdere og elever som festdeltagere.

Der er sagt om Charlotte Schrøder, at hun samlede på fester. "Jeg har en svaghed for at lave en lille gymnastiksalsfest", sagde hun.

Lars Thorkild Bjørn / Højskolehistorisk Forening

Højskolebladet nr. 8, 2017