Arne Fog Pedersen (1911-1984)

Højskoleforstander – Kirkeminister – Generalkonsul

"Tillykke Deres Excellence" var mine velkomstord til Arne Fog Pedersen, da han den 6. februar 1968 trådte ind i folketingssalen som nyudnævnt kirkeminister. Og jeg føjede til: "Men jeg er jo folkevalgt." Arne Fog var blevet hentet ind som minister udefra, han var ikke valgt til Folketinget. Arne Fogs let forlegne smil afslørede, at han straks fattede min pointe. Han havde ofte i sine foredrag på Rødding Højskole understreget, at noget at det fornemste og mest forpligtende, en borger kunne opnå, var at blive folkevalgt. Om det så var til Folketinget, til kommunalbestyrelsen eller til varetagelse af et bestyrelsesarbejde.

Arne Fog Pedersen blev minister på et tidspunkt, hvor hans hustru, Mette Fog Pedersen, lå alvorlig syg. Fysisk lammet, men med en næsten usvækket åndelig aktivitet, som udmøntede sig i en række fremragende bøger om emner, hun så mesterligt havde beskæftiget sig med i de 25 år, hun var aktiv på højskolen.

Vi, der var elever på Rødding Højskole i Arne Fogs og Mettes tid, blev stærkt inspireret af de to, så forskellige som de var. Mette var "højskolemoderen", der var tilstede overalt. Altid smilende, og al­tid parat med friske blomster, hvor det trængtes. Hendes undervisning i form af foredrag eller i klassen var altid yderst interessante og smittende. Det samme gjalt Arne Fogs foredrag. Særligt fremragende var dem om den sønderjyske og slesvigske historie, ofte belyst gennem personskildringer. Det samme var hans politiske foredrag. Vi vidste alle, at han var engageret i partiet Venstre, men det mærkede vi ikke i hans foredrag. Men vi bemærkede, at han ret ofte var fraværende fra højskolen.

Da Arne Fog efter folketingsvalget i 1971 vendte tilbage til Rødding Højskole, havde ungdomsoprøret også indfundet sig her, hvilket gjorde det vanskeligt for ham at drive højskole, som han ønskede, og det var sikkert medvirkende til, at han i 1976 sagde ja til at blive dansk ge­neralkonsul i Flensborg. Det var han så at sige selvskreven til.

Arne Fog Pedersen døde i 1984.

Jens Bilgrav-Nielsen / hojskolehistorie.dk

Højskolebladet nr. 6, 2019