Anna Boje – Kommunelærerinde og højskoleforstander
Ved juletid for 100 år siden samledes nogle højskoleelever på Frederiksberg for at redde deres højskole. Det drejede sig om Frøken Bojes Kvindehøjskole med det officielle navn Forhåbningsholms Højskole. Skolen var grundlagt i 1905 af Anna Boje (1861-1922).
Som 21-årig havde hun taget privatlærerindeeksamen og blev lærer for den grundtvigske præst Fr. Jungersens børn i Vig. Da han i 1890 blev præst for Københavns Valgmenighed, flyttede Anna Boje også til København og indskrev sig ved Natalie Zahles seminarium. Herfra fik hun eksamen i 1893 og blev ansat som kommunelærerinde på Frederiksberg.
I det daglige arbejde erfarede hun snart, at der skulle mere til, hvis flere af hendes tidligere skolepiger skulle klare sig senere i livet. I sin lejlighed samlede hun derfor unge piger til "mandagsaftener" med fortælling og sang. Det blev begyndelsen til Ungdomsforeningen af 1898, der senere blev kendt for sit kor med knap 100 unge piger. I 1905 indviede Københavns Valgme nighed en stor tilbygning med mødelokaler, gymnastiksal og værelser. Her lejede frøken Boje lokaler til en pigehøjskole med værelser for eleverne, men også til unge piger, der kom til byen for at arbejde.
Det var middelstandens unge og ikke mindst arbejderungdommen, som Anna Boje ville have i tale. Derfor var skolepengene kun 8 kr. om måneden, så unge piger fra små hjem kunne være med. Anna Boje fik tilknyttet en række dygtige lærere, der underviste gratis, indtil skolen opnåede statsstøtte i 1908. Hendes gerning som forstander var ulønnet, idet hun beholdt sit arbejde som kommunelærerinde.
Undervisningen omfattede 36 timer ugentligt i 10 måneder. Hovedvægten var almene højskolefag som historie, litteratur, dansk, sundhedslære, gymnastik og sang. Dertil kom en handelsskole med tilvalgsfag i handelsregning, bogholderi, stenografi og skrivning.
Ved Anna Bojes 60-års fødselsdag i 1921 var hun mærket af sygdom. Tidligere elever ville redde skolen. For egen regning ville de leje lokalerne en tid - i håb om at finde en forstander. Men det lykkedes ikke. Anna Boje døde i januar 1922. Vinterholdet fortsatte med godt 25 elever, men derefter måtte endnu en af de mange små højskoler lukke efter 16 års helt usædvanligt højsko learbejde for unge kvinder i hovedstaden.
Lars Thorkild Bjørn / Højskolehistorisk Forening
Højskolebladet nr. 8, 2021