De første elever og kurser
Den 15. januar 1985 modtog Sundhedshøjskolen DIGET sine første elever. Der var tale om et kursus på 16 uger. Forårsperioden blev suppleret med korte kurser af en og to ugers varighed, bl.a. familiekurser med mange tilmeldinger.
I efteråret igen et 16 ugers kusus suppleret med korte kurser af en og to ugers varighed. Nogle år senere udbød man kursus af fire ugers varighed – med rimelig succes.
Værdigrundlag m.m.
Skolens motto var SUNDHED UDEN FANATISME
Der var motion hver morgen – inde eller ude, ligesom sundhed bredt defineret indgik i forskellige former i skemaet. Her brugte man i stort omfang den smukke natur, som Sundhedshøjskolen Diget var beliggende i på Skagens Odde tæt ved f.eks. Raabjerg Mile.
Skolens kostforplejning var baseret på gode og sunde råvarer. Og som en af de første højskoler var der hver dag tilbud om vegetarmad. Det var for mange kursister en helt ny verden, der åbnede sig.
Skolens køkken var bygget så stort, at der kunne undervises i madlavning – herunder vegetariske retter.
Udbygning af højskolen
Højskolen fik succes fra starten, og meget hurtigt viste de ca. 2.500 m2, som skolen var indrettet i, at være for lidt. Så allerede ca. to år efter skolestart blev den første udvidelse, som omfattede et større undervisningslokale samt flere elevværelser, igangsat. Igen 1992 blev skolen udvidet med en idrætshal samt yderligere otte værelser.
I 1996 blev der bygget endnu en pyramide – i to etager. Denne gang til primært at rumme højskolens kreative fag. Et meget flot byggeri med en helt speciel atmosfære. Der var mange rosende ord til arkitekt Jørgen Andersen for den kreative løsning. Skolens samlede etageareal var nu omkring 5.000 m2.
Lokalt kulturcenter m.m.
Højskolen åbnede sig i høj grad mod lokalsamfundet – primært Ålbæk og Skagen. Dette skete bl.a. ved, at mange aftenforedrag for vores elever var åbne for ”folk udefra”. Man betalte så en entré, der inkluderede foredrag og efterfølgende kaffe sammen med skolens elever.
Når der var langt kursus på 16 uger havde højskolelærer Astrid Hartvig et lille sangkor. Det bestod af elever, men også af et pænt antal personer ”udefra”. Sangen var naturligvis det primære, men man skal ikke undervurdere det sociale i disse aftener. Mange af vore elever fik et indblik i og kendskab til det lokalsamfund, der var på ”deres” højskole.
Efter at skolen i 1992 fik bygget en hal til undervisning mm., flyttede den lokale revy AALBÆK SJØW ud på højskolen med forestillinger med op til 260 tilskuere pr. aften. I hallen blev der også afholdt foredrag med kendte personer og (i samarbejde med en lokal restauratør) et antal koncerter med kendte kunstnere indenfor primært jazz og folkemusik.
Skolens køkken stod for forplejning og udlejning af lokaler og bidrog i den periode positivt til højskolens drift.
Øvrige aktiviteter
Primært i de første år af skolens levetid afholdt Hjerteforeningen kurser for personer ansat i sundhedssektoren. Kurserne fik en kort levetid, da der på det område var stor konkurrence fra allerede etablerede kursuscentre.
I mange år kørte højskolen i samarbejde med Hjerteforeningen kurser for personer, der havde været ramt af en hjertesygdom, f.eks. en blodprop. Underviserne var en læge og en sygeplejerske fra en hjerteafdeling på et sygehus. Deltagertallet var på 15 til max. 20, så hver kursist kunne få personlig vejledning. Kursisterne deltog i højskolens morgensamling, evt. aftenforedrag ligesom højskolens lærere stod for diverse motionsaktiviteter – altid med en fagperson som ”back-up”.
Disse to typer kurser blev gennemført som indtægtsdækket virksomhed udenfor højskoleloven.
Lokale kommuner og virksomheder fik efterhånden øjnene op for de kvaliteter, der var på DIGET – også som kursussted. Ofte var der derfor forskellige kursusforløb parallelt med højskoleaktiviteterne.
Undervisningens indhold
Hovedelementerne i skolens pædagogik var naturligvis det oprindelige motto: ”Sundhed uden fanatisme”.
Blandt de udbudte fag var sundhedspædagogik, ernæringslære i teori og praksis, psykologi, filosofi samt motionstilbud i mange afskygninger – både indendørs og udendørs i form af vandreture og cykelture i den flotte natur, som Sundhedshøjskolen var beliggende i. Desuden fyldte kreative fag samt sang og musik meget i skolens skema.