Balancen mellem regler og værdier
I mit perspektiv udgør regler de nødvendige hjørneflag, der sætter grænsen for en bestemt adfærd. Hvis du eksempelvis ryger hash, kan du ikke være på skolen. Værdierne udtrykker, hvordan disse regler omsættes til adfærd. Højskolefortællinger er i mit perspektiv fuld af eksempler på, hvordan vi hele tiden agerede i forholdet mellem regler og værdier - specielt ifm. mødepligt til undervisning, forholdet til alkohol og stoffer, pasning af tjanser og samværsformer mmm. Nedenfor et par lærerige fortællinger fra denne kontekst.
Kuglesystemet
For at understrege dannelsesopgaven, havde vi fra første dag et system til styring af elevadfærd. Det kunne være fravær eller dårlig relationel adfærd mm. Eleverne blev ved semesterstart udstyret med en imaginær pose, hvori der var seks bolde. Når personalet var enige om det, kunne vi tage en bold op af posen. Det var der selvfølgelig en fastlagt proces for. Når alle seks bolde var taget op, ville der være plads til at pakke sit grej ned i posen. Man kunne rejse hjem. En ordning, som vi fandt rigtig anvendelig. Klar og tydelig regelstyring.
Tilbage i 1992 modtog vi et kærestepar, som ønskede et halvt år på højskole. De var i slutningen af tyverne og dermed lidt ældre end gennemsnittet. Voksne og positive elever/mennesker, som i den grad bidrog til den konstruktive stemning på skolen. Desværre havde den ene af dem problemer med fravær og til sidst var posen tom. Besøg hos forstanderen, som skulle meddele, at det nu var endegyldigt slut med at være elev. Det viste sig, at vedkommende inden skolestart var testet HIV positiv - de havde søgt højskolen for at skabe et miljøskift - og de havde pt. den bedste tid i deres liv. Men nu var der grund til at tjekke om HIV var i udbrud. Derfor skulle vedkommende hver anden dag konsultere Hvidovre Hospital. Af angst for at blive ekskluderet fra højskolefællesskabet - det var jo i 1992 - havde de dog intet sagt. I det øjeblik overtog værdistyringen fra regelstyringen. Opgaven var ikke længere at sende vedkommende hjem, men at finde ud af, hvordan de kunne fortsætte. Det lykkedes fint, og blev til en super lærerig proces for os alle.
Bortvisning af elev
Nogle måtte dog ufrivilligt forlade os og i en enkelt situation blev det mere voldsomt, end jeg havde kunnet forestille mig. Som forstander førte jeg ordet, da vi meddelte den pågældende elev, at han skulle pakke og rejse. Det resulterede i spytklatter og en stol i hovedet. Efterfølgende nåede han at true mine børn på livet!! I de dage overvejede jeg seriøst min stilling. Sagen fik dog en positiv afslutning. To uger efter episoden blev jeg ringet op af faderen, som spurgte, om ikke han måtte komme forbi med sin søn til en kop kaffe. Her fik jeg en fuldstændig uforbeholden undskyldning - og livet gik videre. Jeg lærte, at selvom jeg for det meste betragtede forstanderstillingen som et kald, hvor man ville gå rigtig langt for sagen, ja så var der alligevel grænser…
Opsigelse
De første ansættelser var selvfølgelig udfordrende. Vi prioriterede forskellige lærertyper/personlighedstyper og vi prioriterede kandidater fra Rytmisk Musikkonservatorium, hvis det handlede om musikfag. Vi forsøgte at balancere forholdet mellem kvotalærere, fuldtidslærere og timelærere, for at skabe plads til forskelle. Med en tydelig og klar forventningsafstemning klarede vi at tiltrække lærere fra København, selvom vi kun havde rådighed over de to lærerboliger, som loven foreskrev. Nogle pendlede frem og tilbage fra København medens andre købte hus og bosatte sig i omegnen af skolen. Pedeller og vedligeholdelse fyldte meget og skulle ligesom køkkenfunktionen gerne besættes af kreative og positivt tænkende medarbejdere med en styrke i udviklingsprocesser. Specielt pedel- og køkkenfunktionen blev udfordret af, at vi havde formuleret en intention om, at alle personalegrupper skulle involvere eleverne i de daglige gøremål. Det var selvfølgelig naturligt for lærerpersonalet, men meget anderledes end hvad pedeller og ansatte i køkkenet var vant til. Dette betød eksempelvis, at der i køkkenet opstod en lang række små og større konflikter mellem eleverne og personalet, som ikke havde de nødvendige pædagogiske redskaber til rådighed. Det handlede blandt andet om rengøringsstandard, kostplaner, syn på god mad - og sammenstød mellem forskellige personligheder. Konflikterne på pedelområdet handlede mest om oprydnings- og rengøringsstandard. En sag i køkkenet blev så voldsom, at det blev nødvendigt med en opsigelse. Det handlede om en medarbejder, der udviste stærk illoyal adfærd overfor skolen. En uskøn proces, som endte i Landsretten, hvor skolen - og hermed mine ledelsesbeslutninger - blev vurderet ud fra et juridisk perspektiv. Vi blev heldigvis pure frifundet. Sagen gjorde et stort indtryk på mig. Dels forstod jeg aldrig, hvorfor sagen skulle i Landsretten. Byrettens dom var entydig. Jeg havde faktisk ondt af den medarbejder, der på baggrund af en dårlig juridisk rådgivning (vurderet fra mit perspektiv) nu mistede alle rettigheder til lønkompensation mm. Samtidig var jeg helt sikker i min beslutning om, at hvis skolen - og dermed jeg - var blevet kendt skyldig i dårlig ledelse - ja så ville jeg stoppe som forstander med øjeblikkelig virkning. Sådan gik det heldigvis ikke. Af det forløb lærte jeg, at alle vanskelige beslutninger i videst muligt omfang bør anskues ud fra mindst tre forskellige perspektiver: et juridisk perspektiv - det man skal, et etisk perspektiv - det rette at gøre og et praktisk perspektiv - hvad kan overhovedet lade sig gøre. En tredeling, som jeg med stor gavn har anvendt rigtig mange gange siden….
Kan man forlade sin højskole?
Jeg havde meget tidligt i skolens liv besluttet, at forstanderjobbet ikke skulle være mit sidste lønarbejde. Det var der mange grunde til. Mest af alt fordi jeg faktisk tror på, at man ledelsesmæssigt indimellem skal forny energien og bringe nye idéer til bordet. Og så kan menneskers personligheder ind imellem godt slå sig lidt på hinanden…. Det den ene leder kan undertrykke med sin personlighed, kan en anden måske få til at vokse. I slutningen af 2005 besluttede jeg mig for at sig ja tak til et tilbud om at blive ledelseskonsulent i et herboende amerikansk konsulent-hus, og jeg stoppede som forstander med en fantastisk afskedreception den 1. februar 2006. Bare det at skrive dette gør mig stadig blød indeni.
Relationen til højskolen efter 2006
I de første år efter min fratræden valgte jeg helt bevidst at holde en armslængde til højskolen. Jeg var flittig gæst til koncerter og foredrag og jeg snakkede selvfølgelig også med flere i personalegruppen. Men intentionen var fra min side helt klart at lade den nye forstander få plads til at definere sit eget ledelsesrum. Specielt vigtigt, fordi den nye forstander var tidligere viceforstander på skolen. Som årene gik, blev relationen til højskolen dog stærkere og stærkere. Jeg blev inviteret til - ved starten af hvert semester - at komme og fortælle om højskolens rødder, jeg fungerede som dirigent på skolens årlige generalforsamling og jeg spillede musiske fortællinger til forskellige koncerter for elever og skolekreds. Samtidig havde jeg en række uformelle samtaler med forstander, bestyrelsesformand og enkelte i personalegruppe. Samtaler, som mere og mere tog form som sparringssamtaler. Jeg blev på den måde igen en aktiv - men uformel - del af skolens liv. Det resulterede i, at jeg i 2020 blev valgt ind i højskolens bestyrelse. Det var en beslutning, som fik en blandet modtagelse - specielt fra tidligere ansatte. Flere sagde direkte, at de syntes det var en dårlig idé. Men jeg har aldrig været i tvivl om, at jeg kunne bidrage positivt til skolens fortsatte udvikling. Jeg har hele tiden holdt fast i, at hvis skolens forstander havde tillid til mig som person og til min faglighed, så ville det være et vigtigt parameter for beslutningen. I 2023 blev jeg valgt som formand af en enig bestyrelse. Og så er det jo i øvrigt ikke en unik situation. Jeg kender til flere skoler, hvor tidligere forstandere stadig er/var tilknyttet skolen på forskellig måde. Det er et spændende og meningsfuldt arbejde, der foregår i højskolens bestyrelse.
Selvom det er utroligt spændende at være med i disse vigtige drøftelser, må man selvfølgelig ind imellem spørge sig selv: Hvornår er nok nok? Hvor længe bliver man ved? The answer is blowing in the wind. Men musikken holder stadig ved - musiske fortællinger og samtaler om det gode liv. Det er en anden historie.
Tak for 33 super gode år.