Kvinden bag højskolernes håndarbejde og faget hjemkultur
Lotte Rud (1906-93) var som datter af Ingeborg Appel og barnebarn af Ludvig Schrøder "kaldet" af forstander Arnfred til at tage sig af undervisningen i knipling og broderi for Askov Højskoles kvindelige elever efter søsteren Margrethe (Pip) Christiansen. Uden egentlige uddannelsesmæssige forudsætninger kom hun til at præge sin tids håndarbejdsundervisning markant med særhold fra 1934 i både vævning, kjolesyning og broderi. Som noget nyt satte hun i sine timer tekstilerne ind i en kulturhistorisk sammenhæng - helst tekstiler i danske og nordiske bondehjem fra tiden før industrialiseringen, som udjævnede alle folkekulturens frodige egnspræg.
Lotte Rud introducerede faget hjemkultur, holdt foredrag om boliglære og anskueliggjorde sin opfattelse af "det gode liv". I årene 1938-86 var hun formand for Højskolernes Håndarbejde (HH), der startede i 1933, og hun medvirkede til revitalisering af gamle danske almuetekstiler ved at distribuere nye modeller og gode materialer landet over. HH-stilen med mønstre, navn lig i korssting og hvidt broderi, blev således normdannende i højskolemiljøer hen over midten af 1900-tallet. Lotte Rud redigerede bogen Sy og Sømme i 1948 og gjorde sammen med andre lærerinder en stor indsats for at få gammel tekstilfolkekunst i privateje frem i lyset gennem foreningen Danmarks Folkelige Broderier.
Da Husflidshøjskolen i Kerteminde åbnede som fagskole i 1952, var det med Lotte og Bo Bojesen Rud som forstanderpar. Her fortsatte hun med undervisningen efter forstanderskiftet i 1962. Også de traditionelle tønderkniplinger gjorde Lotte Rud et fremstød for og sørgede gennem Mønstertjenesten for distribution af kniplingemønstre fra 1976 til sin død.
Mette Eriksen Havsteen-Mikkelsen, Højskolehistorisk Forening
Højskolebladet nr. 1, 2021