Gösta Vestlund (1913-2020)

"SÅ LÄNGE MAN LEVER, HAR MAN ETT UPPDRAG"

"Prater du inte for mycke om Grundtvig?" var den svenske Skolöverstyrelses første mand Gösta Vestlunds replik til en ung dansk højskolelærer.

Gösta Vestlund (1913-2020) var manden, der reddede den svenske højskole, da man i 1972 indførte enhedsskolen, der skulle ensrette og erstatte alle skoleformer. Han formulerede i den forbindelse for­slaget om, at folkehøjskolen skulle tilhøre folkeoplysningsfamilien og ikke uddannelsesfamilien.

Vestlund voksede op hos sine fattige bedsteforældre i Dalarne, hvor han hørte om arbejderbevægelsen. Præsten lånte ham penge til et højskoleophold. Her kom han i forbindelse med Manfred Björkquist, grundlægger af Sigtunastiftelsen - en folkehøjskole og et "adelsgymnasium". Efter studieårene på Uppsala Universitet drog han til Ådalen som studiekredsleder og kom i 1942 til Brunnsviks Folkehøjskole som lærer hos Alf Ahlberg. For at fremme samtalen indførte han nye studieformer, hvor eleverne sad med front mod hinanden.

1944 kom han tilbage til Sigtuna, hvor han blev lærer for den unge Oluf Palme.

Efter krigen kom Vestlund til Marienborg Folkehøjskole for endelig i 1955 at blive rektor på Tollare Folkhøjskole. Her vakte det opsigt, at han indførte fællesmøder for eleverne og satte husmor og pedel ind i bestyrelsen.

I 1956 kom han til Skolöverstyrelsen som folkehøjskoleinspektør og senere undervisningsrådmand. Fra 1968 til 1976 var han formand for Nordens Folkelige Akademi i Kungälv, og han tog i 1971 initiativ til oprettelsen af højskolelæreruddannelsen ved Linköpings Universitet.

Gösta Vestlund var meget optaget af den danske højskole og fik ifølge Nils Zandhers fra Nordiska Folkhögskolan i Kungälv et uformelt tilbud om forstanderstillingen ved en af vore største højskoler, men takkede nej.

Efter pensioneringen i 1978 engagerede Gösta Vestlund sig med oprettelse af højskoler i Tanzania. Gennem hele sit 107-årige liv debatterede han folkeoplysning og et åbent og demokratisk samfund: "Jo dybere du evner at forstå et andet menneske, des rigere bliver dit liv."

Lars Thorkild Bjørn / Højskolehistorisk Forening

Højskolebladet nr. 7, 2021