Ollerup Folkehøjskole
blev beslaglagt 8. oktober 1943 af tyske marinesoldater. Her lykkedes det at få det meste inventar flyttet med til Hotel ”Klinten”, Klinte alle 1, Faaborg, hvor man fortsatte højskolevirksomheden.
De første flygtninge kom i april måned 1944 og blev indkvarteret sammen med soldaterne. Maden kom fra Gymnastikhøjskolen og Folkehøjskolen blev omdannet til lazaret, lægekonsultation, børnehave og børneskole. Folkehøjskolen blev tilbagegivet 16. marts 1946, så pigeskolen kunne genåbne 8. maj 46 med 90 sommerpiger. Bygningen ”Borgen” husede dog stadig flygtninge frem til 1. september 1946.
Kilde: T. Haastrup-Petersen i HB 45/187 og HB 46/312 samt Egebjerg Lokalhistoriske Forening.
Flygtningebørn optræder på plænen mellem Møllen og Borgen på Ollerup Folkehøjskole sommeren 1945. Foto: Svendborg Byhistoriske Arkiv.
Ollerup Gymnastikhøjskole
Forstander Niels Bukh var i 1930’erne fascineret af Hitlers Det tredje Rige og havde forskellige samarbejdsrelationer med Tyskland. Allerede i 1933 skrev Bukh, at han ”prøvede på at få det enkle, retlinede og ideelle ind i Danmarks samfundsorden ad de veje og med de midler, der tjener dansk sæd og skik, og som er i overensstemmelse med dansk folkeånd – i lighed med Hitlers virke i det tyske folk.”
I forbindelse med Ollerupgymnasternes optræden ved Olympiaden i Berlin 1936 modtog Bukh en personlig indbydelse til at deltage i partidagene i Nürnberg nogle måneder senere. Her oplevede han det store masseopbud af mænd, der hyldede føreren og Bukh mødte ved den lejlighed Adolf Hitler.
Gennem 30’erne havde Niels Bukh og digterpræsten Kaj Munk delt deres begejstring for Tyskland.
Ved det store sommermøde på Gymnastikhøjskolen 28. juli 1940 talte Kaj Munk til over 3000 tilhørere. Her sagde han: ”Demokratiet ligger på lit de parade, og jeg er ikke ked af det. Hitler er en af verdenshistoriens største skikkelser, som har virket gennem det levende ord.”
Trods Bukhs tyskvenlige indstilling har spændingerne de første dage i august 1943 mellem tyskere og danskere ubetinget gjort indtryk. Generalstrejken i Odense, tyske politisoldaters beslaglæggelse af Krogshedes nye idrætshøjskole i Gerlev 29. august og Gestapos overtagelse af Husmandsskolen ved Odense 4. oktober 1943 har medvirket til Niels Bukhs ændrede sympati for besættelsesmagten.
Den tyske militære øverstbefalende von Hanneken krævede alle tre Ollerupskoler beslaglagt og 7. oktober sendte rigsbefuldmægtigede Werner Best en tysk undersøgelseskomite ledet af sekretær Hans Scheiffart (tidligere Ollerup-elev) til Ollerup for at finde en udvej for at skåne gymnastikhøjskolen.
Det fik Niels Bukh til at trygle om, at gymnastikhøjskolen skulle beslaglægges i lighed med Folkehøjskolen og Håndværkerskolen. Bukh er her citeret for, at han ville være en ”død mand i Danmark”, dersom de andre Ollerup-skoler blev beslaglagt, mens hans blev friholdt, ”thi han ville så ikke få elever efter krigen”.
Militærparade i Idrætshallen på Gymnastikhøjskolen 1944.
Foto: Gymnastikhøjskolen i Ollerup.
8. oktober 1943 blev de tre Ollerup-skoler samt Højskolehjemmet beslaglagt af den tyske krigsmarine. Bukh måtte sende afbud til 285 karle til novemberholdet 1944, men fik lavet en aftale med Ladelund Landbrugsskole og sommerens pigeskole kunne åbne maj 1944 med 160 elever. I løbet af denne sommer købte Niels Bukh Løgismose Gods og flyttede gymnastikhøjskolens virksomhed hertil.
Gymnastikhøjskolen blev omdannet til en slags rekrutskole for den tyske krigsmarine.
I januar 1944 blev der i løbet af tre uger etableret tre store bunkersanlæg (i dag indrettet som besættelsesmuseum, se (www.ollerupbunkeren.dk).
I slutningen af krigen kom de første tyske flygtninge til Ollerup, og i en periode var både tyske militære styrker og flygtninge samlet på de tre skoler.
Der var omkring 2.400 flygtninge indkvarteret på Gymnastikhøjskolen og Folkehøjskolen. Heraf var 1000 kvinder i alle aldre, 1000 børn, 300 gamle mænd og 100 unge drenge.
På Håndværkerskolen var der indkvarteret 600 ikke-tyskere – hovedsagelig polakker. Alle flygtninge spiste på Gymnastikhøjskolen.
Efter den officielle kapitulation var der et stort virvar omkring skolerne, idet tyske soldater fra Sydfyn var kommanderet til at søge via Ollerup mod færgen Faaborg – Mommark (Als).
Først i løbet af 8. maj kom bekendtgørelsen om ”Forsorgen for de tyske flygtninge”. Heri bestemmes det, at den daglige ledelse skulle overtages af Statens Civile Luftfart og udøves gennem CBU. For Ollerupskolerne fik CBU hovedkvarter på Højskolehjemmet (i dag Ollerup Plejecenter).
Niels Bukh modtog befrielsesbudskabet om aftenen 4. maj 1945 midt i den første gymnastiktime for 110 nyankomne sommerpiger på Løgismose Gods. 12. maj om aftenen blev Bukh anholdt af frihedskæmperne og ført til Assens arrest. Dagen efter – 13. maj kl 12 – ophørte modstandsbevægelsens udøvende myndighed, hvorefter dansk politi trådte i funktion og Bukh blev løsladt og kunne tage hjem til Løgismose.
Bukh forsøgte i marts 1946 at få sin skole tilbage. Men lederen af Flygtningeadministrationen, socialdemokraten Johannes Kjærbøl ønskede ikke, at Bukh på den måde blev rehabiliteret.
Først efter en henvendelse til statsminister Knud Kristensen kom der gang i sagen. Justitsminister Aage Elmquist fremskyndede politiets undersøgelser om landsskadelig virksomhed og hjalp med, at skolen blev fritaget for at skulle huse flygtninge. Desuden blev Bukh fortroligt orienteret om, at hvis han ville tilbagekalde en anmodning om æresoprejsning, ville der ikke blive rejst tiltale for landsskadelig virksomhed, og han kunne igen søge statsstøtte til sin skole. Samtidig ydede statskassen 340.000 kr. af de 410.000 kr., som genopbygningen kostede.
Som den sidste af de beslaglagte højskoler i Danmark kunne Gymnastikhøjskolen i Ollerup åbne 3. maj 1947, hvorefter Niels Bukh solgte godset Løgismose.
Kilde: Hans Bonde: Fra udkant til forkant. Kampen om gymnastikken gennem 100 år. Syddansk Universitetsforlag. 2019. Aage Sækmose, Ollerupbunkeren.dk. Årsskrifter fra Gymnastikhøjskolen 1936 og 1945.
Ollerup Håndværkerskole
8. oktober 1943 blev Håndværkerskolen beslaglagt sammen med de to andre Ollerupskoler. Det lykkedes skolen at få de fleste maskiner bragt ud til egnens håndværksmestre, og man sendte afbud til 110 kommende elever. I stedet blev der indkvarteret meget unge rekrutter eller halvgamle mænd på skolen. Allerede i april 1945 ankom de første flygtninge til Ollerupskolerne. Foruden tyskere kom en del baltere og især polakker. Midt i maj 1945 blev Håndværkerskolen forbeholdt polske flygtninge under ledelse af Dansk Røde Kors. De mange katolikker dannede her et lille samfund, der blev betjent af den katolske præst i Svendborg, og der blev oprettet polsk børnehave og skole. Håndværkerskolen blev frigivet i efteråret 1946, og det første hold kom i gang i vinteren 1946-47.
I haven ved Håndværkerskolen (nu Musikefterskole) findes en mindesten rejst af de polske flygtninge.
Kilde: Egebjerg Lokalhistoriske Forening v. H. Hammelsvang, 2011.
Roskilde Arbejderhøjskole
Beslaglagt i april 1945 til flygtningeindkvartering. Forstander Hjalmar Gammelgaard blev efter 5. maj lejrchef og holdt højskole for flygtningene. Antal ukendt, men 40 % børn, 40 % kvinder og 20 % mænd. Sidstnævnte ofte over 60 år.
Kilde: Arbejderhøjskolen - Elevskrift 1945. HB 46/238.
Ry Højskole
Allerede 16. april 1940 beslaglagde 100 tyske soldater skolens gymnastiksal i en uge. Først i august 1943 blev skolen igen beslaglagt til et kontingent soldater og 27. august hejstes hagekorsflaget oppe i højskolens tårn under forstander Johannes Terkelsens protest. Øverstkommanderende for de tyske styrker i Danmark, Hermann von Hanneken fra værnemagtens Hovedkvarter på Silkeborg Bad, kom på inspektion på højskolen 10. september 1943. Til dette besøg knytter der sig en morsom begivenhed:
” … der opstod en kort tid en meget komisk situation. Officererne fór rundt og brølede til hinanden og til vagterne: Har De set Generalen? – Har De set Generalen? – Generalen var imidlertid ikke blevet kidnappet, men var kun gået bag en busk. Da han trådte frem fra sit skjul, stod en flok officerer og gjorde stram honnør, mens han gjorde sit toilette færdigt. – Kort tid efter gik busken ud!”
(Johs. Terkelsen: En vej til højskolen)
26. oktober 1944 blev skolen frigivet og karleskolen begyndte 3. november med 150 elever. Men tyskerne kom igen 4. januar 1945 med 100 soldater. Dagen efter kom eleverne tilbage fra juleferie. Nu fulgte en tid med stor trængsel og anstrengt sameksistens. Der var 250 personer på en skole, der var normeret til godt 100. Det gjorde ikke situationen mindre anspændt, at nogle elever befandt sig på skolen, fordi de var gået ”under jorden”.
Midt under en sangtime blev Terkelsen kaldt op til den kommanderende officer i Tårnet. Mens forstanderen var borte sang Inger Marie Terkelsen videre med eleverne. Og der blev sunget så højt og inderligt, at ingen af de tilstedeværende glemte denne sangtime. Resultatet af mødet i Tårnet blev, at eleverne skulle forlade skolen næste dag og det samlede antal soldater blev øget til 340 mand.
14. maj 1945 forlod de sidste tyske soldater højskolen. Der kom aldrig tyske flygtninge til Ry Højskole. Til gengæld var der flygtninge på naboskolen Ry Husholdningsskole. Nogle af kvinderne herfra kom over på højskolen og lavede mad til de tyske soldater frem til befrielsen.
Sommerskolen begyndte 2. juni 1945.
Kilde: Johs. Terkelsen: En vej til højskolen, eget forlag. 1975. Ry højskoles jubilæumsbog, HB 45/188 og 255. Årsskrift 1945, HB 46/57.
Oprydning på Ry Højskole maj 1945: Fra venstre: Håndværkerskolens forstander Karl Kristensen 1907-47. Højskoleforstander Johs. Terkelsen, forfatter Bjarni Gislason, lærer S. Haugstrup Jensen (senere forstander Grundtvigs Højskole), bestyrer Max Andersen, lærer Harald Christensen og lærer Christian Oscar Elbæk (senere forstander. St. Restrup). Foto: Ry Lokalarkiv.
Ryslinge Højskole
Forstander Damgaard Nielsen i Ryslingebogen 1944:
”Det hidtil mærkeligste år i Ryslinge Højskoles historie er gået til ende. To gange har skolen været taget i brug til andet formål. Det ses også på elevlisten og på min tegnebog, da der er påført skolen betydelige tab.”
Den første beslaglæggelse kom 11. november en uge efter at vinterholdet 1943/44 var begyndt. Alle 160 elever blev sendt hjem for at gøre plads til en deling tyske soldater. Efter 4 måneder forlod de skolen 1. marts 1944. Sommerskolen blev gennemført med 168 elever.
Efterårsmødet planlagt til 20.-24. september 1944 måtte aflyses, idet værnemagten kom 15. september og beslaglagde skolen frem til 6. oktober. Det lykkedes dog vinterskolen 1944/45 at åbne med 150 karle, heraf nogle gengangere fra det afbrudte højskolehold året forud.
I årsskriftet 1944 efterlyser forstander Damgaard-Nielsen tørv, brunkul eller stødbrænde til opvarmning af højskolen.

Flygtninge på Ryslinge Højskole samlet i gymnastiksalen til juleaften 1945.
Privatfoto: Arne Nørgaard.
26. marts 1945 ankom 550 flygtninge, hovedsagelig fra Østpreussen. Flygtningene rejste i februar 1946. Sommerskolen med 170 tilmeldte måtte aflyses. Ved befrielsen blev højskolelærer Arne Nørgaard ”lejrchef” for flygtningene på højskolen.
Sommeren 1945 var præget af sygdommen paratyfus blandt flygtningene. Forstanderen kone tilbragte fire måneder på sygehuset og fire køkkenpiger var indlagt på Ringe og Odense sygehuse. Kokkepige Grethe Kragelund klarede sig ikke og døde efter få dages indlæggelse.
I alt døde 62 flygtninge på Ryslinge Højskole, heraf 27 børn.
Den 10. marts 1946 forlod flygtningene højskolen og sommerskolen åbnede til maj med 173 unge piger.
Højskolen blev selvejende institution 1. maj 1945. En af bestyrelsens første opgaver, blev at skaffe 30.000 kr. til at sikre lønninger for at holde sammen på lærerstaben.
Kilde: Ryslingebogen 1943 - 1946 og Jørgen Nørgaard, tidligere forstander Nørgaards Højskole.
Rødding Højskole
Tidligt om morgenen 29. august 1943 blev forstander Hans Lund arresteret af tyskerne og ført til Haderslev kaserne. Her sad han sammen med fire andre fremtrædende sønderjyder som gidsel og i lighed med de godt hundrede kulturpersoner, som tyskerne samme dag havde interneret som gidsler i Horserødlejren. Hans Lund blev frigivet tre uger senere.
I november 1944 blev højskolen delvis beslaglagt af soldater. Den 19-årige højskoleelev Hans Bøker Hansen fra Søllinge på Fyn fortæller:
”I 1944 var jeg elev på Rødding Højskole, hvor vi var 144 elever. En af de første dage, vi var der, kom der en tysk officer til højskolen for at beslaglægge skolen. Forstanderen stod uden for foredragssalen. Så var der en kvik elev, der begyndte at synge: ”Høje Nord, frihedshjem”. Alle 144 elever sang med. Det havde måske den virkning, at forstanderen fik aftalt med den tyske officer, at tyskerne kunne nøjes med at beslaglægge to skolestuer, så der forblev plads til, at vi kunne fortsætte vores højskoleophold. Sangen gjorde sin virkning”.
Mette Fog Pedersen fortæller:
”Det må have været mærkeligt for eleverne at sidde i foredragssalen og lytte til Hans Lunds Danmarkshistorie, mens der samtidig i den tilstødende skolestue blev råbt tyske militære ordrer i de installerede telefoner”.
I marts 1945 kom de første tyske flygtninge, og da vinterskolen sluttede fredag før palmesøndag 23. marts, blev hovedbygningen med køkken fødehjem for kvinder, medens soldaterne var i gymnastiksalen og skolestuerne.
7. maj forlod soldaterne og 11. maj flygtningene højskolen, så sommerskolen kunne åbne 2. juni 1945.
En af højskolens lærere, Johannes Rosendahl, var dybt involveret i modstandskampen fra 1943. Det drejede sig først og fremmest om hjælp til jøder og jernbanesabotage. Hans organisationstalent førte ham ind i modstandsbevægelsens ledelse i Region III.
Rødding Højskole: Tysk tank har fået motorproblemer marts 1945. Foto: Rødding Lokalhistoriske Arkiv.
Men Rosendahl holdt sig ikke tilbage for at deltage i det ”grove” og blev anholdt i Flors Hus 21. april 1945 af Gestapo efter en jernbane-sprængning. På Staldgården i Kolding blev han tortureret og måtte forvente dødsdom. Efter befrielsen havde han svært ved at vænne sig til hverdagen. Efter skiftende højskolestillinger blev han i 1955 forstander på Søhus Gartnerhøjskole og i 1967 på Den danske Andelsskole i Middelfart.
Kilde: Mette Fog Pedersen: 25 år på højskole, Lindhardt og Ringhof. 2018. Birte Fahnøe Lund: Min friskoletid, udgivet af Dansk Friskoleforening 2006. Jubilæumsbogen Rødding Højskole 1844-1994. Rødding Højskole 1994. Rødding Højskoles Årsskrift 1945, HB 46/81. Poul Nyboe Andersen: Frihed det bedste guld: Johannes Rosendahls liv i højskole og modstandskamp. Odense Universitetsforlag. 1996.
Rødkilde Sygeplejehøjskole på Møn
Skolen blev ikke beslaglagt, men modstandsbevægelsen brugte dele af skolen som interneringslejr i maj 1945. På skolens gård blev der under krigen skjult personer, som ikke måtte falde i tyskernes hænder.
Kilde: Samtale med museumsinspektør og arkivleder Susanne Outzen 2. juni 2020, samt Franz Hoyos, Teaterhøjskolen Rødkilde 2021.
Rønde Højskole
17. december 1944 krævede værnemagten skolen beslaglagt pr. 1. januar. De 55 højskoleelever blev flyttet til Kaløvig Badehotel og efterskoleeleverne blev sendt hjem. Første hold bestod af ældre soldater, der kom fra fronterne i Nordafrika og Rusland. I februar ankom en forhutlet afdeling, der havde været med ved Stalingrad og havde gjort turen gennem Finland (Laplandskrigen) og ned gennem Norge. De medbragte 10 russiske krigsfanger, der arbejdede for dem og boede i gymnastiksalen. Da de rykkede ud lige før befrielsen, kom i stedet 42 tyske flygtninge, som allerede 13. maj flyttede op på Kalø Jagtslot. På grundlovsdag 1945 kunne man tage imod et sommerhold på 36 piger.
Kilde: Rønde højskoles jubilæumsbog 1997. HB 45/12.
Rønshoved Højskole v/Flensborg Fjord
blev først beslaglagt 10. marts 1945, men det lykkedes forstander Hans Haarder at få udsættelse, så vinterskolen kunne afsluttes på rimelig måde og 24. marts kom godt 200 tyske flygtninge. Sommerskolen måtte aflyses, men i maj blev skolen alligevel fri og der blev samlet en god flok sommerelever med start 19. juni. 14 dage senere måtte eleverne sendes hjem, da Indenrigsministeriet beslaglagde skolen til 300 ikke tyske (allierede) flygtninge og krigsfanger. Et kontingent polske flygtninge overtog hele skolen fra slutningen af juli og frem til 26. november 45. Vinterskolen begyndte på Grænsehjemmet i Kollund, men kunne 13. december rykke tilbage på en fri og rengjort højskole.
Kilde: Årsskrift 1945, HB 46/180. Desuden fra årsskriftet 2014: Harald H. Jepsen: Polske flygtninge på Rønshoved 1945.
Skals Højskole, v/Viborg
Forstander Arne Jørgensen skriver: ”… så kom den 9. april 1940, og allerede den 10. kom der ca. 100 tyske soldater og tog skolen i besiddelse. Kun vore private stuer blev ladt i fred. Soldaterne sov på gulvene i tørvestrøelse og fik deres mad fra et feltkøkken, der stod i gården.” En uge før maj, hvor sommerskolen skulle begynde forsvandt soldaterne lige så hurtigt, som de var kommet. ”Heldigvis blev vi her i byen skånet for mere indkvartering af de ”Grønne””, slutter Arne Jørgensen sin beretning.
Tilbage står spørgsmålet, hvorfor blev Skals Højskole beslaglagt samtidig med de tre strategisk vigtige højskoler: Snoghøj, Esbjerg og Helsingør?
Forklaringen må søges i den øverstkommanderende for de tyske styrker i Jylland og Fyn, general Wittke. Han havde udset sig Viborg som hovedkvarter for de tyske besættelsesstyrker. Og trods nogle kampe med danske soldater i Sønderjylland, så nåede han med hovedstyrken frem til Viborg 9. april ved middagstid. Han indkaldte til byrådsmøde kl. 14 og forlangte indkvarteringsmuligheder til 5000 soldater. Det kunne man umuligt skaffe og fra 10. april blev en del mindre tyske afdelinger sendt ud til de omliggende landsbyer. På den måde blev Skals Højskole involveret allerede fra krigens 2. dag.
Kilde: Spanggård: Citat fra årsskrift 2014 fra Lokalhistorisk forening for Skals og omegn. Helmuth Spanggård: Viborg by og egn under besættelsen 1940-45. Frihedsmuseet i Viborg. 2000.
Snoghøj Gymnastikhøjskole
Den 9. april 1940 om morgenen blev tyske soldater landsat fra en stor barkasse på stranden ved højskolen. Soldaterne indtog straks Lillebæltsbroen. Samme dag blev skolen besat af værnemagten frem til 22. juli 40. Sommerskole blev afholdt på Vingsted Mølle. (Nabo til det nuværende Vingsted Center DGI)
Fra 6. februar 1944 blev gymnastikhøjskolen atter besat af tyske soldater og højskoleundervisningen blev flyttet til Hindsgavl Slot og senere til Dalum Landbrugsskole. Sommerskole 44 og vinterskole 44-45 flyttede til Kerteminde Højskole for endelig at slutte på herregården Lundsgaard ved Kerteminde. Her åbnede sommerskolen 3. maj 1945.
Inden de tyske soldater forlod højskolen i maj 1945 ødelagde de så at sige alt. Den lille mose ved vandet blev fyldt op med ammunition og våben. Derefter beslaglagde engelske styrker højskolen som lazaret. Den blev frigivet 22. oktober 45. Efterfølgende rykkede håndværkerne ind, og allerede 15. november kunne man igen modtage elever på Snoghøj.
Kilde: Klara Aalbæk Korsgaard: Anna og Jørgine. Odense Universitetsforlag 1996 samt Ragnhild Laumark-Møller: erindringer på Højskolehistorisk Forenings hjemmeside. HB 46/105.
Selvom Snoghøj Gymnastikhøjskole måtte flytte til Dalum Landbrugsskole i sommeren 1944, skulle eleverne opleve det nationale sammenhold med kgl. skuespiller Poul Reumerts besøg med et Kaj Munk-program. På forreste bænk i landbrugsskolens store foredragssal ses længst t.v. forstanderparret Anna Krogh og Jørgine Abildgaard, derefter Poul Reumert, højskolelærerne Trine og Alfred Truelsen og landbrugsskolens forstanderpar Petersen-Dalum. Foto: Lokalhistorisk arkiv for Fredericia og Omegn.
Stevns Højskole
I forbindelse med besættelsen blev forbindelsen mellem Danmark og Grønland afbrudt. Det oplevede man på Stevns Højskole, hvor man under sommerskolen 1941 havde fem unge grønlandske mænd samt en lærerstuderende som deltagere. Den ene var Erling Høeg, der i 1967 blev valgt som den første grønlandskfødte formand for Landsrådet.
10. april 1945 blev skolen beslaglagt af tyskerne. Ca. 140 unge mænd fra Hitlerjugend indtog skolen. I haven blev der holdt skydeøvelser og drengene drev rundt på egnen for at tigge mad. Den 5. maj om morgenen kunne forstander Marius Skar meddele tyskerne, hvordan de skulle forholde sig. Den 7. maj om aftenen fik de ordre til at forlade skolen inden 24 timer, hvilket skete kort før fristens udløb. Skolen genåbnede som højskole og efterskole allerede 1. juni 1945.
Kilde: Mogens Vig Frederiksen: Et spring af dimensioner - Gymnastikefterskolen Stevns 1894-2019. Gymnastikefterskolen Stevns. 2019.
Store Restrup Husmandsskole
Fem dage før elevernes ankomst til vinterskolen 1943 måtte forstander Balle sende brev ud til de mange tilmeldte elever: ”Da skolen er taget i brug til andet formål, kan vi desværre ikke holde skole foreløbig. Hvorfor De anmodes om ikke af komme, før nærmere besked er givet. Tøjet vil blive returneret, hvis det allerede er afsendt.”
Der stod forstanderen med en skole fyldt af tyske soldater og en flok arbejdsløse lærere. Først et år senere fik skolen mulighed for at genoptage virksomheden. Der blev annonceret efter elever i hele landet, bygningerne blev repareret og rengjorte. Eventyret sluttede dog brat, da skolen få dage før november 1944 igen blev beslaglagt, dog med den lempelse, at man måtte holde højskole i den trelængede hovedbygning. De tyske soldater havde gymnastiksalen, skolekøkkenet, forvalterboligen og øvrige bygninger til rådighed.
Under disse forhold mødte 83 elever op 3. november 1944. Det blev en noget speciel skolevinter. Forstander Balle skrev: ”Både de tyske soldater og befalingsmænd viste sig for øvrigt meget hensynsfulde. Særlig soldaterne var interesseret i, hvad der foregik på skolen.” Først i april 1945 forlod soldaterne Store Restrup.
Sommerskolen 1945 blev planlagt med truslen om ny beslaglæggelse. Der var indmeldt 63 elever, men det lykkedes kun 49 at nå frem til 3. maj. Dagen efter kom befrielsesbudskabet.
Der kom aldrig flygtninge til Store Restrup, men sommerskolen blev til gengæld forlænget helt til oktober.
Kilde: Store Restrup Husmandsskoles årsskrift 1943-1945 og HB 46/360.
Støvring Højskole
Forstander Robert Stærmose havde købt Støvring Højskole i 1937, men hans politiske engagement i Dansk Samling var nok medvirkende til et fald i elevtallet. Han kom tidligt med i modstandsbevægelsen og var desuden folketingsmand for partiet Dansk Samling fra 1943. Her markerede han en klar modstand imod forhandlingspolitikken.
Nogle af de første nedkastninger af våben og SOE-agenter (SOE = Special Operations Executive, hemmelig britisk sabotageorganisation) foregik med højskolen som kontaktsted.
Den unge Christian Ulrik Hansen fra Farsø blev efter afsluttet studentereksamen i 1942 ansat som højskolelærer i Støvring. Han drømte om at blive højskolelærer og havde desuden et stort lokalkendskab. Samtidig begyndte han på teologistudiet, men blev hurtigt indfanget af modstandsarbejdet. Her kom han i kontakt med faldskærmschefen Michael Chr. Rottbøll, og fra november 1943 blev han Flemming Junckers nærmeste hjælper i ledelsen af det jyske modstandsarbejde. Arresteret februar 1944 i Ålborg, dødsdømt og henrettet 22. juni 1944 i Ryvangen.
Forstander Robert Stærmose var blandt de ca. 120 kulturpersoner, som tyskerne internerede som ”gidsler” i Horserødlejren 29. august 1943 og blev frigivet efter nogle måneder. I 1944 rejste Stærmose illegalt til England og som ny forstander blev Poul Grosbøl ansat 1. januar 1944. I slutningen af januar beslaglagde tyske soldater højskolen. Et lille vinterhold blev indkvarteret på Grangården og Fredsgården, hvor undervisningen blev gennemført. Da man ikke kunne samle elever til sommerskolen 1944, beholdt Grosbøl, der kom fra Husmandsskolen i Høng, sin undervisning der.
Soldaterne på Støvring Højskole blev i februar 1945 sendt til fronten og afløst af ca. 130 tyske flygtninge, der forlod skolen 20. august 1945. Højskolen blev genåbnet november 45 med et stort elevhold.
Kilde: Bob Ramsing: Chr. U. og hans venner. Historien om en usædvanlig ung modstandsmand og hans vej ind i kampen og døden. Lindhardt og Ringhof. 2018. Årsskrift 1945, HB 46/129. HB 2014/nr. 4, s.30.
Testrup Sygeplejehøjskole, Mårslet
Planlagt besættelse af tyske soldater i maj 43 blev forpurret af forstander Maren Grosen. Hun ønskede ikke tyske soldater indkvarteret hverken på højskolen eller på de nærmeste gårde ”af hensyn til de mange unge sygeplejeelever.”
15. april 1945 blev skolen dog beslaglagt til flygtninge. Maren Grosen & Ingrid Kaae lavede juleaften for alle i 1945. Pil Dahlerup – seks år og lærerdatter – legede med børnene. 140 flygtninge rejste 13. februar 1946. Testrup Højskole var dengang ejet af Dansk Sygeplejeråd.
Kilde: Episoder i Mårslet Sogn fra besættelsesårene. Lokalhistorisk Forening, Mårslet Egnsarkiv 1994. Testrup Højskoles Årsskrift 1945, HB 46/106.
Tommerup Højskole
Beslaglagt 22. marts 1945 – 1. marts 1946 til flygtningeindkvartering.
Kilde: N. Thing: Tommerup Højskole gennem 70 år, 1906-1976. 1978.
Try Højskole, Dronninglund
kunne holde sin undervisning i gang uden at have været forulempet af ”de fremmedes” tilstedeværelse i landet.
Kilde: Citat fra skolens Årsskrift 1945, HB 46/128.
Tølløse Baptisthøjskole
Skolen blev med få timers varsel beslaglagt 14. februar 1945 af en luftværnsbataljon fra østfronten på knap 300 mand. 70 elever blev indkvarteret privat og undervisningen flyttet til Baptistkirken, hvor krypten blev spisesal og undervisningslokale. 7. maj forlod soldaterne højskolen og sommerskolen åbnede en måned senere i juni 1945.
Kilde: Kurt Gjerrild, tidligere forstander.
Ubberup Højskole v/Kalundborg
Vinterskolen 44/45 afviklet med 67 elever. Skolen beslaglagt til flygtninge 22. april 1945, men beslaglæggelsen blev aldrig gennemført. Situationen omkring 3. maj medførte dog, at sommerskolen med 45 elever blev forsinket 14 dage.
Kilde: Skolens Årsskrift 1945. HB 46/238.
Uldum Højskole
Højskolen har været helt fri for beslaglæggelse. Sommerskolen 1945: 154 elever.
Kilde: Skolens Årsskrift 1945. HB 46/57.
Vallekilde Højskole, Hørve
”Skolen har under hele krigen arbejdet næsten uforstyrret, en lykke der kun er blevet få af de større højskoler til del.”
Citat af forstander Uffe Grosen i Årsskriftet 1945. HB 46/56.
Vestbirk Højskole, v/Horsens
Skolen blev beslaglagt 16. juli 1944 som kvarter for 70 tyske soldater. Fra 14. – 22. april 1945 blev dette tal forøget med 200 soldater og 10 krigsfanger. Men selv disse år blev der holdt højskole og forskellige elevarrangementer.
Kilde: Skolens Årsskrift 1945. HB 46/57.
Vesterdal Højskole v/Middelfart
Højskolen har haft et roligt arbejdsår uden besværligheder med besøg af fremmede, men ved at huse ”underjordiske” har vi alligevel haft krigen inde på livet.
Citat af Forstander Gaarde i Årsskriftet 1945. HB 46/213.
Vinding Husmandsskole, Vejle:
”Jeg er på et tidspunkt blevet fortalt, at tyskerne kom på besøg, men at det lykkedes den daværende forstander at bilde dem ind, at der huserede en meget smitsom sygdom på skolen, hvorefter de opgav interessen. Om historien er sand ved jeg naturligvis ikke, men de beslaglagde i hvert fald ikke skolen.”
Kilde: mail fra forstander Mogens Sønderup 5. maj 2020.
Vrå Højskole
Vinterskolen 1944-45 kom efter jul op på 82 elever.
Under truslen om en eventuel beslaglæggelse var forstander Arne Brandt Pedersen først i november 1944 cyklet til ”vort eventuelle tilholdssted Skøttrup Østergaard, hvis vi skulle opleve samme skæbne som Aaby Højskole. Dagen efter lagde jeg en evakueringsplan frem for eleverne. 50 karle ville med til Skøttrup, men 30, navnlig de yngste ville i givet fald rejse hjem og gemme deres højskoleophold til senere.”
Fastelavnsmandag 21. februar 1945 kom ordren: Højskolen skal være rømmet onsdag aften. 18 vognlæs og tre lastbiler flyttede skolens køkken, skolemøbler og bohave de 11 km til Skøttrup, hvor lærere og 61 elever fuldførte vinterskolen til afslutningen langfredag 30. marts.
Dagen efter rejste forstander Brandt Pedersen til Flensborg for at tale ved et dansk ungdomsstævne, som var en mindesammenkomst for det sidste års faldne. Brandt havde tidligere været lærer ved Duborg-Skolen og oplevede nu en by præget af krigens tunge skæbne.
Højskolen var kaserne for tyske soldater, der senere blev afløst af tyske flygtninge.
I april måtte man dog erkende, at sommerskolen næppe kunne gennemføres. Derimod blev højskolens traditionelle mødevirksomhed og de korte tre-dagskurser afholdt på Skøttrup Østergaard. Det traditionelle fire-dags efterårsmøde blev dog afholdt på Afholdshotellet i Vrå.
20. oktober 1945 blev skolen frigivet og det nye vinterhold på 42 elever, indtog de renoverede bygninger i Vrå 5. november 1945.
Kilde: Højskolens Årsskrift 1944 og 1945. HB 46/128.
Aaby Højskole (Åbybro)
Skolen var beslaglagt fra 11. november 1943 – 10. maj 45 af tyske soldater, hvorefter der kom flygtninge frem til 3. juli 1945. Skolen blev dog først frigivet 1. januar 1946 og håndværkere kunne gå i gang med en grundig restaurering. Skolen blev genåbnet 3. maj 1946.
Kilde: Meddelelse fra Lokalhistorisk forening for Aaby sogn 1996. HB 46/388.
Af landets 59 højskoler var 41 periodisk beslaglagt af værnemagten. På Fyn blev samtlige højskoler – på nær en enkelt – overtaget af tyskerne, i Jylland drejede det sig om tre fjerdedele og øst for Storebælt blev lige godt halvdelen ”beslaglagt til andet formål”.